Tiesitkö, että Suomen uusiutuvat on varsin merkittävä kouluttaja uusiutuvan energian alalla? Näin ei ollut vielä neljä vuotta sitten, kun kursseja laitettiin vasta pystyyn. Muutamassa vuodessa kurssitoiminta laajeni ja vakiinnutti asemansa yhdeksi yhdistyksen toiminnan kivijaloista sekä tärkeäksi kohtaamispaikaksi alan toimijoiden kesken, jossa vaalitaan jatkuvan oppimisen lisäksi myös alan hyvää yhteishenkeä. Hyppää hetkeksi kursseja pitkään järjestäneen ja niiden kehityksen nähneen Aino Herrasen matkaan ja tutustu niiden tarinaan.

Neljä vuotta sitten elettiin vielä korona-aikaa. Suomessa oltiin vasta raottamassa ovia ihmisten väliselle kanssakäymiselle pandemian jälkeen ja tapahtuma-alalla varovaisuus näkyi vielä pitkään. Tuolloinen Suomen Tuulivoimayhdistys ry järjesti jo seminaareja, mutta sisäisessä ideariihessä oli pyöritelty ajatusta: miten saisimme vastattua alan kasvavaan osaamistarpeeseen ja samalla vahvistettua yhdistyksen toimintaedellytyksiä?

Aloitin työt yhdistyksessä tuona keväänä ja minut laitettiin heti perehtymään ihka ensimmäiselle Tuulivoimakurssi 1:lle – tosin etänä, sillä kokoontumisrajoitukset estivät livetilaisuuksien järjestämisen. Osallistujia oli kourallinen, mutta kysyntää selvästi oli, sillä kurssi toistettiin pian uudelleen. Tiesin jo, että lisääkin oli tulossa.

Pääsinkin ensitöikseni käärimään hihat Tuulivoimakurssi 2:n järjestelyjen parissa. Vaikka ala ja ihmiset olivat ummikolle vielä tuntemattomia, ei näin ollut kauaa soitellessani firmoja läpi, mistä löytäisimme oikeat esiintyjät kurssille. Alan hyvä ja auttava ilmapiiri välittyi heti ensimetreillä. Osa noista samoista puhujista käy edelleen kursseillamme pitämässä esityksiä. Ammattitaitoinen ja osaava jäsenistömme on ollut ja on edelleen kaiken a ja o, jotta voimme tarjota laadukkaita kursseja sekä jäsenistöllemme että laajemminkin kaikille uusiutuvasta energiasta kiinnostuneille.

Alan kasvun myötä myös osallistujamäärät lähtivät nousuun vuonna 2022 ja konsepti vakiintui. Uutta väkeä virtasi alalle ja firmat rekrytoivat. Kurssit olivat monelle yritykselle loistava tilaisuus perehdyttää uudet työntekijänsä tuulivoiman pariin. Usein ykköskurssilta jatkettiinkin suoraan kakkoskurssille.

Koska opinpolku jatkuu läpi elämän, oli katsottava myös eteenpäin. Uusia syventäviä kursseja alkoi syntyä sitä mukaa kun tarvetta ilmeni, oli sitten kyse luvittamisesta ja vaikutusten arvioinnista, teknisestä suunnittelusta tai viestinnästä. Todellinen hyppäys kurssitarjonnassa tapahtui vastikään yhdistyksen brändimuutoksen myötä toiminnan laajennuttua aurinkovoimaan ja akkuihin. Tänä vuonna kursseja järjestetäänkin jo ennätykselliset 14 kappaletta!

Paljon muutakin kuin oppimista

Meille kurssit ovat aina olleet paljon muutakin kuin pelkkää tiedon jakamista. Ne ovat mahdollisuus vuoropuhelulle ja molemmin suuntaiselle oppimiselle. Kursseille saapuu ihmisiä hyvin erilaisista taustoista ja erilaisella osaamisella. Parhaimmassa tilanteessa niin osallistujat kuin esiintyjätkin lähtevät kurssilta uusia oppeja ja ideoita repussaan. Yrityksissä tunnistetaan, että on koko alan etu, että jo opittua hyödynnetään ja kokemuksia jaetaan eteenpäin, jotta hyvät käytänteet vakiintuvat ja virheistä opitaan.

Kurssit mahdollistavat myös uusia kohtaamisia, vuorovaikutusta ja alalla vallitsevan hyvän hengen ylläpitämistä. Useamman kurssin nähtyäni voin sanoa, että kahden päivän kurssit ovat kaikkein antoisimpia etenkin silloin, kun jäädään kurssipäivän jälkeen illalliselle ja ehkä vielä lasilliselle tai miksei parillekin sen jälkeen. Toisinaan jotkut jatkavat iltaa pidemmällekin. Erään kurssin yhteydessä kävi ilmi, että yhdellä osallistujista oli syntymäpäivä ja pieni porukka lähti tätä vielä juhlistamaan kurssipäivän päätteeksi.

Nyt kun olemme Suomen uusiutuvat, avaa tämä paljon mahdollisuuksia myös jatkuvan oppimisen ja kouluttautumisen saralla. Tähtäämme siihen, että meidät laajasti tunnetaan yhtenä energia-alan luotetuista kouluttajista. Yhdessä osaavan jäsenistömme kanssa tämä on saavutettavissa – samalla vastaamme kasvavaan osaamistarpeeseen sekä turvaamme alan toimintaedellytyksiä.

Ajankohtaispäivistä uusia tuulia tapahtumiin

Olemme tuoneet tapahtumatarjontaamme uuden tilaisuuden, jossa yhdistyvät kurssien oppimisnäkökulma sekä seminaarien ajankohtaisuus, mutta joka on näitä selkeästi vuorovaikutteisempi. Toivottakaamme tervetulleeksi ajankohtaispäivät.

Ensimmäisen kerran konseptia testattiin viime syksyllä Oulussa, jossa järjestettiin Tuulivoimaloiden käytön ja kunnossapidon ajankohtaispäivät. Operatiivisen vaiheen asiantuntijoita kokoontui Lapland Hotelsiin oppimaan ja keskustelemaan käytön ja kunnossapidon ajankohtaisista aiheista, joista he olivat itse saaneet äänestää suosikkejaan. Koska tuulivoimalakanta on Suomessa vielä varsin nuorta, haimme oppeja tuulivoimaloiden end-of-life -asioihin sekä käyttöiän pidentämiseen suoraan Saksasta sekä Ruotsista. Tilaisuudessa kysyttiin, mitä varautumisessa on syytä huomioida jo nyt? Päivillä heittäydyttiin myös ryhmätyöskentelyn pyörteisiin, kun ensimmäisenä päivänä laitettiin hyvät käytänteet ja kehityskelpoiset ideat jakoon, miten tuulivoima voi olla hyvä naapuri ja toisena päivänä pureuduttiin omistajan velvoitteisiin ja lakisääteisiin tarkastuksiin. Jälkimmäistä työskentelyä seuraamassa oli opinnäytetyöntekijä, joka tämän aineiston sekä jatkoselvitysten pohjalta laatii aiheesta oppaan. Tilannepäivityksen työhön saimme kuulla Wind Finland Oulussa 6.2.2025. Lisäksi päivillä kuultiin kuulumisia energia-markkinoilta sekä tiiviitä tietoiskuja huoltovarmuuteen, kyberturvaan ja syöttötariffivoimaloiden uutuusvaatimuksiin liittyen.

Ajankohtaispäivät laajenevat tänä vuonna myös alan edunvalvonnan teemoihin, kun Helsinki saa upouuden tapahtuman: Uusiutuva 2025 – Suomen uusiutuvien ajankohtaispäivät. Uusiutuva 2025 antaa mahdollisuuden oppia uusiutuvan energian päätöksenteosta ja sen ajankohtaisimmista teemoista vuorovaikutteisessa ympäristössä. Täällä pääset myös vaikuttamaan Suomen uusiutuvien kantoihin! Tilaisuus järjestetään Helsingissä 2.-3.4.2025.

Ilmoittaudu mukaan tapahtumiin verkkosivuiltamme.