Juttusarjassa esitellään uusiutuvan energian alalla työskenteleviä ihmisiä ja yrityksiä.
Nimi: Timo Huhtinen
Työpaikka: Sitowise
Koulutus: DI, YKS 245 (YKS-pätevyys tarkoittaa FISE ry:n myöntämää kaavanlaatijan pätevyyttä)
Miten uusiutuva energia työllistää sinua?
Teen konsulttina tuulivoima- ja aurinkoenergiahankkeisiin liittyviä ympäristövaikutusten arviointimenettelyjä, osayleiskaavoja sekä niihin liittyviä selvityksiä. Olen myös mukana rakentamislupa-aineistojen laadinnassa. Tuulivoimahankkeiden YVA-menettelyjä ja osayleiskaavojen on tehnyt vuodesta 2013 alkaen.
Teen myös YVA- ja kaavaprosessien läpivientiä. YVA- ja kaava-asiakirjojen laadinnan lisäksi työ sisältää viranomaisten kanssa käytävien neuvottelujen aineistojen valmistelua ja esittelyä niissä, kuntien kanssa käytäviä neuvotteluja kaavoitukseen liittyen, YVA-prosessin ja kaavoituksen vaiheiden ja vuorovaikutuksen yhteensovittamista sekä yleisötilaisuuksien aineistojen valmistelua ja esittämistä.
Mikä on parasta työssäsi?
Työ on haastavaa ja vaikeaa, mutta juuri siksi hyvin motivoivaa. Hankkeet maapallon pelastamisen kannalta ovat tärkeitä, koska niiden avulla pystytään hillitsemään ilmastonmuutosta ja niiden avulla on mahdollisuus päästä eroon fossiilisten polttoaineiden käytöstä.
Haasteena on, että esimerkiksi viranomaistoiminnassa näillä myönteisillä vaikutuksilla ei tunnu olevan mitään painoarvoa. Tuntuu siltä, että viranomaiset pyrkivät vaikeuttamaan hankkeiden toteuttamista ja vaativat aina vain enemmän ja enemmän erilaisia selvityksiä, joiden perusteella hankkeiden toteuttamiskelpoisuus voitaisiin kyseenalaistaa.
Mieleenpainuvin muisto työsi parista?
Mieleenpainuvinta työssäni ovat yleisötilaisuudet, jotka nykyisin pidetään lähes poikkeuksetta hybriditilaisuuksina. Suomalaiset ovat hyvin käyttäytyvää kansaa. Lähes poikkeuksetta yleisötilaisuuksien keskusteluissa puhujat saavat esittää kysymyksensä ja kommenttinsa rauhassa ja muut kuuntelevat kiltisti.
Toki äänessä ovat pääosin hankkeiden vastustajat, mutta heillä on eniten huolia mielessä, ja ne pitää saada tuoda esiin yleisötilaisuuksissa, joissa pyritään myös vastaamaan kaikkiin kysymyksiin.
Hankkeiden toteuttamisen kannalta on haastavaa, että selvitysvaatimukset ja hankkeiden toteuttamisedellytykset muuttuvat koko ajan. Tämä on hankkeiden kehittäjien ja kehityksen rahoittajien näkökulmasta osittain kohtuutonta. Tuulivoimahankkeen toteutuminen edellyttää aina myös kunnan päätöksentekijöiden enemmistön hyväksyntää. Viime kädessä siis kunnanvaltuuston enemmistön kannatusta hankkeelle. Kunnalla on kaavoitusmonopoli, eli päättäjillä on täysi valta hyväksyä tai hylätä hanke, jos he niin haluavat tehdä.
Konsulttityön tavoitteena on edistää hankkeen toteuttamista. Omassa työssäni tavoitteena on saada aikaan hankkeen toteuttamisen mahdollistama lainvoimainen osayleiskaava. Jos kaavaa ei edellytetä esimerkiksi aurinkoenergiahankkeissa, tavoitteena on lainvoimainen rakentamislupa. Vasta näiden saamisen jälkeen hankkeessa voidaan keskittyä rakentamisen suunnitteluun ja rakentamiseen.